zkruk
Auto: Accord
Typ silnika: 2.2 ctdi
Imię: Zbychu
Wysłany: 31-07-2010, 00:09
będzie ot - ale być może komuś przyda się to co napiszę
jestem już po zmianie tarcz:
EBC TG + klocki redstuff - komplet kosztował ~1400 zł
wbrew temu co niektórzy twierdzą auto z takim zestawem hamuje także na nierozgrzanych klockach
ogólnie diametralnie zmieniła się reakcja na hamulec
zatrzymywanie się z dużych prędkości nie jest problem
hamowanie 150-0 powoduje zbiórkę na przedniej szybie
dzwięk tarczy nie jest zbyt uciążliwy - choć jest b. charakterystyczny
słychać tarczę przy mocnym hamowaniu - przy słabszych hamowaniach nic nie słychać...
P.S. Honda w swoim manualu zaleca przetaczanie tarcz, jeśli bicie jest powyżej 0.1mm - oczywiście do granicy zalecanej grubości - ale japońce są głupie i się nie znają.
zkruk
Wysłany: 31-07-2010, 22:22
pisałem już wcześniej, że zrezygnowałem z toczenia tarcz
tarcze zimne były proste - krzywiły się pod wpływem temperatury - więc ich przetoczenie nic by nie dało
i rzeczywiście - pomiary zimnych tarcz dały wyniki bicia 0.05mm co jest dobrym wynikiem i nie powinno dawać takiego bicia...
więc zrezygnowałem z toczenia tarcz i kupiłem nowe - tym razem lepsze
zkruk
Wysłany: 20-08-2010, 21:48
ok 1000km zrobione
auto myte 3 tygodnie temu - felga była czarna od syfu z klocków (starych)- zacieki które są to wżery których nie udało mi się domyć (samoobsługowa myjnia - więc tylko pryskanie)
więc felga od ostatniego mycia zrobiła 1000km, było to 3 tygodnie temu
w międzyczasie deszcze, słońce, deszcze, deszcze.... trasa 300km - reszta miasto, no i mocne upalanie klocka... (10 ostrych hamowań jedno po drugim:
w tym z 4 x 180-0
jedno 220-0
i reszta 180-60 )
nigdy nie miałem tak czystej felgi po takim czasie!
wg. niektórych to zajebiście pylące klocki - cóż - w takim razie moje poprzednie klocki miały rozpylacz wbudowany...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum